Make your own free website on Tripod.com

Kako ubaciti dodatne glasove u Unreal Tournament

 

Da li ste mozda pozeleli malo nerviranja protivnika na srpskom ? Zahvaljujuci otvorenoj arhitekturi programa Unreal Tournament to je dosta lako uraditi.

Opis postupka:

Sve poruke su obicni WAV-ovi. Semplovi je pozeljno da budu 11 KHz, 8 bit, mono - takvi su svi originalni, a to je i dovoljan kvalitet za govor. Nastojte da budu glasni, ujednachene jachine, bez pauze na pochetku i kraju. Windowsov Sound Recorder moze sasvim lepo da posluzi, mada nije loshe malo stvari doterati sa nekim editorom zvuka.

Prilikom imenovanja wav fajlova nastojte da im dajete imena po kojima se vidi kojoj kategoriji pripadaju - Muski, zenski i slicno. Na primer SM1pazi.wav, SZ2bazaj.wav .Takodje imena ne smeju imati razmak u sebi.

Zbog nekog razloga UT editor uchitava semplove samo iz svog direktorijuma, te je pozeljno snimati ih u ..\UnrealTournament\Sounds direktorijum.

Unreal Editor

Ovaj opis je za stari editor, koji postoji i na instalacionom CD-u igre. Sa novim editorom, koji ide uz patch 4.20 se takodje moze uraditi.

Medjutim taj editor je dosta nedoradjen i bagovit, o razlikama par reci na kraju ovog teksta.

UnrealEd.exe cete pronaci u \UnrealTournament\System (u dalnjem tekstu UT\S ) direktorijumu. Da bi to i radilo, potrebno je imati instalirane Visual Basic 5 runtime biblioteke. Ako ih nemate, najbolje da skinete sledeci program: UnrealEdFix4.exe, ima ga na primer na http://unreal.digitaloutlook.com/files/Patches/ .

Ovaj paket sadrzi sve potrebne biblioteke, kao i poboljsani editor (originalan voli da se zablokira, najcesce kada treba snimiti uradjeno :( ).

Nakon instalacije i obaveznog restarta Windowsa, Unreal Editor ce raditi.

 

Kako napraviti *.uax fajl od vlastitih wav-ova:

Startujte program Unrealed. Posle malo duzeg ucitavanja videcete nekoliko prozora za editovanje nivoa, ali nas interesuje uglavnom desni deo editora.

Birajte Sound FX u meniju Browse gore desno .Sada dole desno kliknite na import dugme. Idite u direktorijum gde su vashi wav-fajlovi i markirajte ih sve (uz pomoc ALT dugmeta naprimer). Kliknite Open i u sledecem dijalogu upisite kod stavke Package ime za voice-pack, na primer SRBM1 (sto bi bilo srpski, muski jedan). To ce i biti ime rezultujuceg UAX fajla. Kliknite na 'OK to all', kako bi se ucitali svi WAV-ovi odjednom.

Sada cete desno videti ime paketa, kao i sve WAV-ove. Mozete ih i preslusati sa duplim klikom na ime, ili sa play dugmetom.

Zatim sledi odredjivanje klase: Gore desno u Browse birajte classes, neka 'only show actor classes' bude cekirano, da se smanji guzva. Kliknite na minus ispred stavke info u srednjem velikom prozoru desno. Zatim redom otvarajte:

VoicePack pa ChallengeVoicePack . Sada birate klasu glasova - mi cemo ovde muski - znaci otvarate VoiceMale .

Desni klik na VoiceMale i birajte 'Create new class below VoiceMale' , Tu dajete ime klasi , mi cemo staviti radi primera VoiceMaleSM1 (ovo zapisite, trebace jos). Ime naseg primer paketa je SRBM1, upisati i kliknuti na 'Create this actor class' . Otvara se edit prozor sa plavom pozadinom. Sada cemo koristiti mali trik: dupli klik na VoiceMaleOne otvara drugi edit prozor, povecajte ga, i misem selektujte sve od #exec OBJ.... (sesti red) do kraja. Pa Control-C (copy), zatvorite prozor i postavite misa u sesti red edit prozora za VoiceMaleSM1, pa sa Control-V (paste) dodajte kod. Malo editovanja 'peske' : u sestom redu sada stoji :

#exec OBJ LOAD FILE=..\Sounds\Male1Voice.uax PACKAGE=Male1Voice

Ovde treba umesto Male1Voice ubaciti ime naseg paketa (na dva mesta).

Rezultat treba da bude:

#exec OBJ LOAD FILE=..\Sounds\SRBM1.uax PACKAGE=SRBM1

Zatvaramo edit prozor, a sa F7 treba kompajlirati dosadasnji rad.

Postavljanje WAV-ova na odgovarajuce lokacije:

Desni klik na VoiceMaleSM1, pa 'Default VoiceMaleSM1 properties'. Otvara se prozor, kliknite na plus ispred ChallengeVoicePack. Sada sledi glavni deo posla, gde treba paziti da se ne pomesaju stvari i poruke.

Timske poruke su bitne, i one moraju biti na istim mestima, kao i originalne, inace ce biti opsti haos. Zbog toga je pozeljno da popisete za svaku kategoriju redne brojeve i pripadajuce poruke, kao i prevod.

Skracenice nisu bitne, te idemo na AckSound. Desno gore u Browse biramo SoundFX, ispod toga nas paket SRBM1, kako bi imali nase WAV-ove na izbor. Selektujemo ekvivalenat poruke 'Got it', pa levo klikcemo na polje (0) unutar AckSound, pa na dugme use - ovim smo uneli nas WAV na pravo mesto. Zatim desno biramo srpski zvuk za 'Roger', pa levo (1), use i tako dalje.

Sledeci korak je unos teksta, koji ce igra ispisati u chat-prozoru, kada se cuje glas. Otvaramo AckString, i tu redom unosimo tekstove, naravno isto ono sto je u WAV-ovima.

Kod AckTime treba redom uneti vremena trajanja svih WAV-ova u sekundama (ima ih samo 4 ovde).

Zatim isti postupak kod FFire . Kod NameSound treba Crveni vodja, Plavi vodja itd, a takodje i vremena WAV-ova.

Kod OrderSound/String i OtherSound/String isti postupak kao i kod AckTime , sa time da kod Order-a morate popuniti ista polja kao i originalna, znaci 0-5 i 10-11.

Kod Taunt-a nije bitan redosled, a naravno samo od vase maste zavisi sta cete tamo staviti.

Na kraju treba jos upisati tacan broj poruka za 3 kategorije (numAcks, numFFires, numTaunts), te sa F7 (ili glavni meni, script, compile changed....) iskompajlirati sve promene. Dole desno sa save snimamo fajl SRBM1 u \Sounds direktorijum.

Izlazimo iz editora, i samo jos par sitnica:

Treba kreirati fajl SRBM1.int sa sledecim sadrzajem:

[Public]
Object=(Name=SRBM1.VoiceMaleSM1,Class=Class,MetaClass=BotPack.Voicemale,Description="SrpskiM1")

te ga snimiti u UT\S direktorijum. Vazno je da drugi red bude bez razmaka i line-break-a .

SRBM1 i VoiceMaleSM1 su ime paketa i klase, i to mora da bude tacno kao sto smo upisali u editoru.

Zadnji deo "SrpskiM1" je tekst, koji ce se pojaviti kod selekcije glasa (voice) za igraca (a moze i za bota), kod Player setup i igri. U nasem primeru naravno samo za musku klasu.

Zadnji korak je potreban samo ako zelite da server podrzava srpske glasove:

Mali unos u UnrealTournament.ini fajl: u sekciji [Engine.GameEngine] treba dodati liniju:

ServerPackages=SRBM1

Ukoliko zelite nekom da prebacite kreirane glasove, potrebna je kopirati dva fajla: SRBM1.uax u \Sounds direktorijum i SRBM1.int u \System dir.

Napomene za UnrealED 2.0

Svo ovo se moze uraditi i sa novim editorom, razlika je u rasporedu menija, i nekim nazivima. Klase se uredjuju kod: glavni meni, view , Actor class Browser. Kod rasporeda WAV-ova treba skakati izmedju prozora Sound Browsera i Actor Class Browsera...

 

I to je sve. Prijatnu makljazu :-)

pera@neobee.net (Meta u slobodnom vremenu)